Smalec do chleba przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smalec do chleba

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 szczypty

250 gramów

4 sztuki

500 gramów

null

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoninę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do nagrzanego garnka garnka i wytapiaj.

Krok 2

Wlej do tego 1/2 szklanki wody i podgrzewaj czasem mieszając. Umyj dokładnie karkówkę i osusz, pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Gdy słonina będzie już wytopiona, dodaj mięso i smaż całość jeszcze przez godzinę od czasu do czasu mieszając.

Krok 4

Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do całości przed końcem smażenia. Smaż do momentu gdy cebula nabierze złotego koloru.

Krok 5

Wrzuć zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, posiekaną natkę i dodaj Delikat. Całość wymieszaj i rozlej do miseczek. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej