Pieczona cebula z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona cebula z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

3 łyżki

200 gramów

1 opakowanie

12 sztuk

50 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz. Następnie z każdej zetnij „kapelusz” w ¾ wysokości. Środek cebuli wydrąż.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Wydrążone oraz ścięte kawałki cebuli wraz z czosnkiem drobno posiekaj.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę. Przesmaż na oliwie i dodaj cebulę. Całość duś, aż boczek zrobi się rumiany. Odstaw do ostygnięcia.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj starty ser i wszystko wymieszaj, aby powstał farsz.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Farszem nadziewaj cebulę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 6

Krok 7

Zalej płynem cebule. Posyp bułką tartą i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona cebula z boczkiemPieczona cebula z boczkiem

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i proste danie to koniecznie wypróbuj przepis na delikatną, pieczoną cebulę z chrupiącym boczkiem. To potrawa, która nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z powodzeniem możesz zaserwować ją swojej rodzinie, czy znajomym. Do wykonania tego szybkiego dania potrzebujesz kilku łatwo dostępnych produktów. Podstawowym składnikiem jest cebula. Obierz ją, zetnij kapelusz, a następnie wydrąż środek. Jeśli chcesz uniknąć łez podczas krojenia cebuli to zamocz ją wcześniej w lodowatej wodzie. Do farszu potrzebujesz czosnku, posiekanego środka cebuli, boczku oraz sera. Wszystko przesmaż na patelni z odrobiną oleju, następnie nafaszeruj cebulę. Jeśli nie masz w swojej lodówce boczku, możesz zastąpić go, np. kiełbasą lub kabanosem. Gotowe cebule zalej sosem na bazie Fixu Knorr. Na koniec posyp bułką tartą, która nada potrawie chrupkości i złocistego koloru. Danie podaj ze świeżą natką pietruszki. Doda ona potrawie świeżości oraz koloru.