Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem

Autor: chokkie1213

ratingratingratingratingrating

7

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

500 mililitrów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kroimy cebule i wrzucamy na patelnie żeby się zeszkliła. W tym czasie kroimy w cienkie plasterki pieczarki i wrzucamy na patelnie (można dodać parę kropel cytryny żeby pieczarki nie czerniały).

Krok 2

Kroimy pierś z kurczaka na średniej wielkości kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa. Całość smażymy parę minut i dodajemy śmietanę. Doprawiamy według uznania, ale radzę dać naprawdę dużo przypraw. Gdy śmietana zgęstnieje ściągamy patelnie z gazu i podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej