
Składniki
1 sztuka
null
null
0.5 kilograma
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
0.5 kilograma
1 szklanka
100 gramów
1 łyżeczka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurki oczyści i umyj następie osusz. Cebule posiekaj w kostkę.
Krok 2
Na oliwie i łyżce masła podsmaż kurki oraz cebulę.
Krok 3
Dodaj pietruszkę i jeszcze chwilę smaż, po czym zalej winem i dopraw solą oraz pieprzem. Gdy grzyby zmiękną, rozprowadź z nimi śmietanę. Zestaw z ognia.
Krok 4
Dodaj starty na grubych oczkach ser i wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z gorącym sosem.
Krok 6
Dekoruj podsmażonymi na maśle listkami szałwii. Doskonale do dania pasować będzie schłodzone białe wino.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej