Stek z polędwicy wołowej - z serem gorgonzola: sos | Przepisy.pl pixel

Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

12 sztuk

4 plastry

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz musztardę, posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz. Przygotowaną marynatą posmaruj steki i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na połówki lub ćwiartki, skrop oliwą i oprósz ulubionymi przyprawami. Rozłóż je na pergaminie i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 25 minut.

Krok 3

Pod koniec pieczenia dołóż do ziemniaków pokrojone na połówki pomidorki.

Krok 4

Zamarynowane steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Pod koniec smażenia ułóż na każdym ze steków plaster sera i poczekaj, aż się roztopi.

Krok 5

Gotowe steki wyłóż na talerz i polej sosem Hellmann's. Podawaj z upieczonymi warzywami. Całość udekoruj listkami bazylii. Takie danie możesz przygotować na domowym grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzolaStek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola

Stek z polędwicy wołowej to danie, które możesz podać podczas uroczystego obiadu – jest nie tylko wyjątkowo apetyczne, ale zaserwowane w odpowiedni sposób, również eleganckie. Skomponuj je z sugerowanymi w przepisie dodatkami i przygotuj smaczną potrawę. Najpierw zamarynuj mięso – dzięki połączeniu musztardy, czosnku, oliwy oraz podstawowych przypraw będzie wyjątkowo aromatyczne. Zanurz je w marynacie i odstaw do lodówki, aby smaki się połączyły. Następnie przyrządź pieczone ziemniaki – oczyść je, pokrój na połówki, skrop oliwą i oprósz przyprawami. Sprawdzą się tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie. Ziemniaki włóż do rozgrzanego piekarnika, a pod koniec pieczenia dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Zamarynowane mięso smaż na patelni grillowej. Pod koniec umieść na nim plastry sera żółtego i poczekaj, aż roztopią się pod wpływem ciepła. Kiedy wszystko jest już gotowe, steki wyłóż na talerz i polej je pikantnym sosem. Obok nich umieść pieczone ziemniaki oraz sałatkę z sezonowych warzyw. Pamiętaj, że to danie możesz również przygotować na ruszcie podczas wspólnego grillowania. Smacznego!