Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 szklanka
250 gramów
400 gramów
1 szklanka
1 szklanka
2 łyżeczki
450 gramów
1 łyżka
0.5 szklanki
1 opakowanie
1 słoik
0.5 szklanki
1 opakowanie
250 gramów
2 szklanki
1 opakowanie
1 łyżeczka
0.5 szklanki
0.3333 szklanki
0.5 opakowania
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście szpinaku umyłam i zmiksowałam blenderem, aż uzyskałam gładkie puree. Margarynę "Kasię rozpuściłam i odstawiłam do przestudzenia. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę i stale ubijając wlałam rozpuszczoną margarynę. Dodałam zmiksowany szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyłam do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 50 min. Po wystudzeniu przekroiłam na dwa równe blaty. Ścięłam wyrośnięty wierzch i go starłam na tarce jarzynowej na małych oczkach.
Krok 2
Zmrożone truskawki przełożyłam do garnka razem z wodą i cukrem. Chwilę gotowałam, po czym zmiksowałam blenderem. Do gorących truskawek wsypałam galaretkę. Mieszałam, aż się rozpuściła i odstawiłam do wystudzenia. Jak truskawki zaczęły tężeć wylałam na pierwszy krążek ciasta szpinakowego. Brzegi ciasta zabezpieczyłam rantem, aby galaretka nie wypłynęła. Odstawić do stężenia.
Krok 3
Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w wodzie. Brzoskwinie odsączyłam z syropu, zmiksowałam blenderem i połączyłam z galaretką. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć na drugi krążek ciasta, zabezpieczając brzegi. Odstawić do stężenia.
Krok 4
Galaretkę cytrynową rozpuściłam w wodzie razem z żelatyną. Przestudzoną galaretkę zmiksowałam z cukrem i gładkim serem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno i miksując wlałam ser z galaretką. Część tężącej masy wyłożyłam na galaretkę truskawkową i wyrównałam. Ostrożnie przełożyłam ciasto z galaretką brzoskwiniową, rozsmarowałam krem serowy zostawiając część kremu na boki. Wstawiłam tort do lodówki. Tort składałam w tortownicy, w której piekło się ciasto. Jak wszystko stężało, ściągnęłam rant. Krem, który odłożyłam, lekko ogrzałam i nałożyłam na boki i wyrównałam nim wierzch. Okruchami ciasta obłożyłam boki tortu i zrobiłam kręgi na wierzchu. Uzupełniłam rozdrobnionymi galaretkami o smaku brzoskwiniowym i truskawkowym. Smacznego :) Tort przygotowałam na urodziny syna :)

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej