Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami

Autor: Sylwia Drożdż

ratingratingratingratingrating

6

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
210 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 szklanka

250 gramów

400 gramów

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

450 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 słoik

0.5 szklanki

1 opakowanie

250 gramów

2 szklanki

1 opakowanie

1 łyżeczka

0.5 szklanki

0.3333 szklanki

0.5 opakowania

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście szpinaku umyłam i zmiksowałam blenderem, aż uzyskałam gładkie puree. Margarynę "Kasię rozpuściłam i odstawiłam do przestudzenia. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę i stale ubijając wlałam rozpuszczoną margarynę. Dodałam zmiksowany szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyłam do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 50 min. Po wystudzeniu przekroiłam na dwa równe blaty. Ścięłam wyrośnięty wierzch i go starłam na tarce jarzynowej na małych oczkach.

Krok 2

Zmrożone truskawki przełożyłam do garnka razem z wodą i cukrem. Chwilę gotowałam, po czym zmiksowałam blenderem. Do gorących truskawek wsypałam galaretkę. Mieszałam, aż się rozpuściła i odstawiłam do wystudzenia. Jak truskawki zaczęły tężeć wylałam na pierwszy krążek ciasta szpinakowego. Brzegi ciasta zabezpieczyłam rantem, aby galaretka nie wypłynęła. Odstawić do stężenia.

Krok 3

Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w wodzie. Brzoskwinie odsączyłam z syropu, zmiksowałam blenderem i połączyłam z galaretką. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć na drugi krążek ciasta, zabezpieczając brzegi. Odstawić do stężenia.

Krok 4

Galaretkę cytrynową rozpuściłam w wodzie razem z żelatyną. Przestudzoną galaretkę zmiksowałam z cukrem i gładkim serem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno i miksując wlałam ser z galaretką. Część tężącej masy wyłożyłam na galaretkę truskawkową i wyrównałam. Ostrożnie przełożyłam ciasto z galaretką brzoskwiniową, rozsmarowałam krem serowy zostawiając część kremu na boki. Wstawiłam tort do lodówki. Tort składałam w tortownicy, w której piekło się ciasto. Jak wszystko stężało, ściągnęłam rant. Krem, który odłożyłam, lekko ogrzałam i nałożyłam na boki i wyrównałam nim wierzch. Okruchami ciasta obłożyłam boki tortu i zrobiłam kręgi na wierzchu. Uzupełniłam rozdrobnionymi galaretkami o smaku brzoskwiniowym i truskawkowym. Smacznego :) Tort przygotowałam na urodziny syna :)

Sylwia Drożdż

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej