Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 łyżka
50 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
70 gramów
2 sztuki
2 garść
1 pęczek
1 garść
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Bób ugotuj 1-2 minuty, przełóż do zimnej wody i obierz.
Krok 2
2. Bakłażana ugotuj w wrzątku przez ok 5 minut. Następnie wyjmij go z wody i odstaw na bok.
Krok 3
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Zalej 300 ml wody, dodaj zupę Knorr i zagotuj. Na końcu zmiksuj dokładnie.
Krok 4
Bakłażana podziel na mniejsze kawałki i zmiksuj na puree. Gotowanego ziemniaka rozgnieć widelcem na puree. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 5
Teraz w misce połącz jajka z bakłażanem, ziemniakami i pomidorami. Dodaj odrobinę panierki panko aby masa zrobiła się nie co kleista. Dopraw przyprawą garam masala i zacznij formować małe pulpety.
Krok 6
Gotowe pulpety ułóż na blaszce z piekarnika. Posyp panierką panko i zapiekaj w 180 stopniach przez ok 15 minut. Podawaj na sosie brokułowym i posyp bobem, kiełkami i porwanymi listkami mięty.

Dobra rada:
Zamiast zwykłych ziemniaków możesz dodać ziemniaki słodkie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem
Bakłażan jest warzywem cieszącym się ogromną popularnością na całym świecie. W Polsce zyskał na znaczeniu, gdy jego zastosowanie doceniono przede wszystkim w dietach roślinnych. Doskonale smakuje zarówno w wersji grillowanej, smażonej, jak i w formie pasty. Jeśli szukacie urozmaicenia codziennego menu, spróbujcie pulpetów, w których główną rolę gra bakłażan. Danie zachwyca egzotycznym smakiem oraz chrupkością, którą zapewnia japońska panierka panko. Smacznego!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika oryginalnych smaków, a przede wszystkim dla wegetarian, poszukujących inspiracji na urozmaicenie codziennej diety.
Na jaką okazję?
Pulpety doskonale sprawdzą się w roli codziennego lub świątecznego obiadu. Przepis wykorzystacie również podczas domowego przyjęcia.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz bataty, tradycyjnego ziemniaka możesz zastąpić ziemniakiem słodkim.