Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
150 mililitrów
1 łyżka
10 gramów
3 sztuki
0.5 łyżeczki
6 łyżek
1 opakowanie
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chleb pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski, zalej mlekiem, wymieszaj i poczekaj a wchłoną płyn. Następnie odciśnij dokładnie.
Krok 2
Na suchej patelni spraż nasiona sezamu.
Krok 3
Odciśnięty chleb wymieszaj w misce z dwoma jajami, sezamem, dwiema łyżkami bułki tartej i tymiankiem Knorr. Odłóż ciasto do lodówki na 20 minut.
Krok 4
Ostatnie jajko rozkłóć. Z ciasta formuj małe pulpety i panieruj je w jajku oraz bułce tartej. Gotowe układaj na blaszce z piekarnika i upiecz w 200 stopniach przez 10 minut.
Krok 5
Szpinak umyj i osusz. Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zmiksuj blenderem ręcznym. Gotowe pulpeciki chlebowe podawaj na kremie curry i posyp danie listkami szpinaku

Dobra rada:
Zamiast kremu curry możesz przygotować gęsty sos np. pomidorowy lub z batatów.
Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem
Pulpeciki nie muszą być przygotowane z mielonego mięsa, o czym łatwo się przekonacie, przyrządzając je według naszego przepisu. To danie w pełni roślinne, w którym składniki pochodzenia zwierzęcego zastąpiliśmy chlebem, sezamem oraz młodym szpinakiem. Pulpeciki nie wymagają gotowania ani smażenia, wystarczy włożyć je do piekarnika, by w 10 minut mogły zagościć na waszym stole. Smacznego!
Dla kogo?
Pulpeciki chlebowe przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni roślinnej, poszukującym urozmaicenia codziennego menu.
Na jaką okazję?
To propozycja na obiad! Pulpeciki możecie przygotować również na domową imprezę, jako oryginalne danie główne lub na rodzinną kolację.
Dla urozmaicenia:
Do pulpecików doskonale pasuje także gęsty i aromatyczny sos pomidorowy lub sos z batatów.