Puree z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree z batatów

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz z skórki, pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do garnka z zimną, osoloną wodą i gotuj ok. 20 min.

Puree z batatów - Krok 1

Krok 2

Ugotowane bataty odcedź i przełóż do miski, dodaj sok z limonki, przyprawę orientalną Knorr i zmiksuj na jednolitą masę.

Puree z batatów - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Znakomitym dodatkiem dla wzbogacenia smaku będą świeżo siekane zioła np: liście kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z batatówPuree z batatów

Puree to popularny dodatek do dań głównych. Ziemniaczany przysmak doskonale komponuje się z różnorodnymi mięsami, gęstymi sosami oraz surówkami i sałatkami. Tym razem proponujemy rezygnację ze swojskich kartofli na rzecz batatów. Te bardziej egzotyczne bulwy bardzo dobrze nadają się do zrobienia puree, którym zaskoczysz wszystkich domowników i gości.

Dla kogo? Odkrywając nowe przepisy, czujesz się jak ryba w wodzie? Jesteśmy przekonani, że puree z batatów również przykuje twoją uwagę.

Na jaką okazję? Zrobienie przepisu na puree z batatów nie wymaga szczególnych przygotowań, więc pozwól sobie na odrobinę ekstrawagancji nawet w dzień powszedni. Jeśli jednak planujesz bardziej wystawny posiłek, puree z batatów będzie prezentować się na talerzach dużo bardziej elegancko niż tradycyjne ziemniaki.

Czy wiesz, że? Na całym świecie znaleźć można ponad 400 odmian batatów!

Dla urozmaicenia: Puree z batatów podawaj do potraw, które do tej pory łączyłeś z ziemniakami lub ryżem. Świetnie pasuje do drobiu, ryb i wegetariańskich kotletów, np. sojowych albo brokułowych.