Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
48 osób zapisało

Składniki
250 gramów
200 gramów
1 pęczek
50 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
25 gramów
4 sztuki
2 łyżki
dodatkowo:
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zetnij i podsmaż na patelni aż zrobią się lekko brązowe. Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Słodkie ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie. Jak będą miękkie odcedź je, odparuj i rozgnieć na puree praską.
Krok 3
Natkę pietruszki i dymkę posiekaj. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok z limonki. W dużej misce wymieszaj puree z słodkich ziemniaków, rozgniecioną kostkę bulionową, mąkę, soczewicę, grzyby, natkę, dymkę i limonkę.
Krok 4
Uformuj w dłoniach cztery burgery. Wstaw do lodówki na 30 minut i następnie smaż na patelni z olejem aż będą rumiane i złociste. Jak będą gotowe to odstaw je na ręczniku papierowym.
Krok 5
Przygotuj sałatkę. Awokado obierz, pozbądź się pestki, pokrój w większe kawałki. Pomidorki przekrój na pół, cebulkę w kostkę. Wymieszaj wszystko razem z łyżką oliwy.
Krok 6
Bułeczki burgerowe przekrój wzdłuż na pół, podsmaż. Połóż bezmięsnego burgera i podawaj z sałatką.

Dobra rada:
Burgery możesz również doprawić nie co świeżym chili.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezmięsny burger z soczewicy i słodkich ziemniaków
Burgery już dawno pozbyły się etykietki kiepskiej jakości dania, serwowanego i jedzonego w pośpiechu. Obecnie pojawiają się w ofertach nawet najlepszych restauracji, a zawartość znajdująca się między dwiema stronami bułki bywa naprawdę wykwintna. Nie można się dziwić, że ten popularny przysmak zawojował również lokale, które specjalizują się w kuchni wegetariańskiej. Szukacie przepisu na bezmięsnego burgera? Właśnie go znaleźliście – przedstawiamy wegetariańskie burgery z soczewicy i batatów!
Dla kogo?
Nieco przekornie burgera z warzyw polecamy przede wszystkim mięsożercom. To doskonały sposób na włączenie do diety większej ilości naturalnych składników.
Na jaką okazję?
Z podanych w przepisie produktów uformujecie cztery burgery z batatów i soczewicy. Zaproście najbliższych do stołu – niebanalny obiad podbije ich kubki smakowe.
Czy wiesz, że?
Zanim umieścicie składniki na burgera w bułce, pieczywo należy krótko podpiec w piekarniku. Dzięki temu pozostanie chrupiące, nawet po dodaniu obfitej porcji sosów.
Dla urozmaicenia:
Ciekawą alternatywą dla bułek na burgery wegetariańskie są… szerokie kapelusze pieczarek portobello.