Szybka pomidorowa ziołami i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka pomidorowa ziołami i ryżem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

125 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 łyżeczka

0.75 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej ok. 1,5 l wody. Rozpuść Bulion na włoszczyźnie Knorr i zagotuj.

Krok 2

Dodaj krojone pomidory i koncentrat, dosyp cukier i bazylię, wymieszaj dokładnie, ponownie zagotuj a po kilku minutach zmiksuj.

Krok 3

Śmietanę roztrzep w kubeczku, dokładnie, z solą i mąką, zahartuj wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy cały czas mieszając zawartość kubka. Przelej do garnka.

Krok 4

Ryż wypłucz dokładnie w zimnej wodzie. Osącz, przełóż do garnka i zalej 1,5 szkl zimnej wody, gotuj ryż aż wchłonie cały płyn i zmięknie – ok. 20 minut

Krok 5

Wysoką filiżankę posmaruj cienko masłem, nałóż do niej ryż mocno ugniatając łyżeczką. Wyłóż ryż na głęboki talerz albo miseczkę odwracając filiżankę do góry dnem i przykładając ją do dno talerza. Tak samo przygotuj pozostałe porcje ryżu – po jednej na talerz

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa cebulowa w kubku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej