
Składniki
6 sztuk
1 szklanka
0.5 szklanki
1 łyżka
1.5 szklanki
1 łyżka
masa ajerkoniakowa:
0.5 litra
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Krok 2
Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
Krok 3
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
Krok 4
Ciasto wlać do małej prostokątnej blaszki oraz do dwóch jednakowych miseczek.
Krok 5
Piec ok 30 - 40 min. w temp. ok. 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).
Krok 6
Po ostygnięciu biszkopt przekrawamy na pół.
Krok 7
Masa ajerkoniakowa - bitą śmietanę 36% (0,5l) ubiłam z 2 czubatymi łyżkami cukru pudru, pod koniec dodałam 3-4 łyżki ajerkoniaku.
Krok 8
Nożem "robię" kształty kobiecego biustu (kawałki ciasta odkładam na bok, kruszę).
Krok 9
Ciasto przekładam kremem, które później obsypuję kruszonym ciastem. I ozdabiam, korale robię z groszków, wisiorek z ciastka, sutki - kinder schoco.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej