Walentynkowy torcik ajerkoniakowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Walentynkowy torcik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżka

1.5 szklanki

1 łyżka

masa ajerkoniakowa:

0.5 litra

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.

Krok 2

Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.

Krok 3

Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.

Krok 4

Ciasto wlać do małej prostokątnej blaszki oraz do dwóch jednakowych miseczek.

Krok 5

Piec ok 30 - 40 min. w temp. ok. 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).

Krok 6

Po ostygnięciu biszkopt przekrawamy na pół.

Krok 7

Masa ajerkoniakowa - bitą śmietanę 36% (0,5l) ubiłam z 2 czubatymi łyżkami cukru pudru, pod koniec dodałam 3-4 łyżki ajerkoniaku.

Krok 8

Nożem "robię" kształty kobiecego biustu (kawałki ciasta odkładam na bok, kruszę).

Krok 9

Ciasto przekładam kremem, które później obsypuję kruszonym ciastem. I ozdabiam, korale robię z groszków, wisiorek z ciastka, sutki - kinder schoco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej