
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
3 łyżeczki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
2 szklanki
200 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora i brokuła podzieliłam na różyczki. Obrane marchewki pokroiłam w plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. Pora przekroiłam wzdłuż i podzieliłam na 2 cm kawałki.
Krok 2
Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka, zalałam wodą, dodałam cukier i sól i lekko obgotowałam (około 15 minut-20 minut).
Krok 3
Zagotowałam mleko, dodałam zasmażkę i mieszając gotowałam jeszcze około 1 minuty doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 4
Odcedzone warzywa ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, obłożyłam porwaną mozzarellą i zalałam mlecznym sosem (beszamelem). Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż sos ładnie się zrumienił.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej