Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

null

null

1 kilogram

null

1 szklanka

3 łyżeczki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i pokrój w grubsze plastry.

Krok 2

Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle na złoty kolor, dodaj pieczarki i duś przez kilka minut. Dopraw.

Krok 4

Do wytworzonego podczas smażenia sosu dodaj śmietanę i zapraw mąką. Cały czas mieszaj by sos zgęstniał.

Krok 5

Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego układaj na przemian ziemniaki i pieczarki z cebulą. Zalej sosem.

Krok 6

Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej