Zupa krem szpinakowo-brokułowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Zupa krem szpinakowo-brokułowy

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

150 gramów

60 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Do bulionu warzywnego, dodaj brokuły oraz szpinak, udko i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij i obierz udko ze skóry.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawy.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 3

Krok 4

Zblenduj powstałą zupę na gładki krem.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 4

Krok 5

Dodaj obrane mięso z udka kurczaka.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 5
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem szpinakowo-brokułowyZupa krem szpinakowo-brokułowy

Pora na: Obiad.

Można pomyśleć, że obiad składający się jedynie z zupy, będzie niepełny. Przyzwyczajeni jesteśmy przecież do dwudaniowych posiłków. Jednak zupełnie inaczej sprawa wygląda z zupami kremowymi. Ich gęsta konsystencja, tworzona przez bogatą warzywną mieszankę sprawia, że zupy stają się pysznym i sycącym posiłkiem, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne pierwsze oraz drugie danie. Nie inaczej jest z zupą kremem szpinakowo – brokułowym, z kurczakiem. To przepis doskonały na dietę 1500 kcal. Warzywa, kurczak, kasza i aromatyczne przyprawy tworzą idealną kompozycję, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Przepis na zupę szpinakowo – brokułową z kurczakiem i kaszą doskonale wpisuje się w zbilansowaną dietę wysokobiałkową 1500 kcal, przeznaczoną dla osób aktywnych fizycznie.

Wiesz, co jesz!

Zupa krem szpinakowo – brokułowy dostarczy wam 423,3 kcal energii, niezbędnej do prowadzenia aktywnego trybu życia. Danie bogate jest również w błonnik (5,9 g) oraz w białko (41,2 g).

Czy wiesz, że?

Szpinak w polskiej tradycji kulinarnej obecny jest od co najmniej XVII wieku. Dziś nie spotkacie go w formach dzikich, roślina bowiem znana jest tylko z upraw. Szpinak popularny jest niemal na całym świecie, a swą sławę w USA zawdzięcza między innymi kreskówce o marynarzu Popeye, który czerpał siłę ze spożywania szpinaku.