
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię pokrój w kosteczkę 0,5 cm, fasolkę pokrój na 2 cm kawałki, z brokułu wykrój małe różyczki, posiekaj natkę pietruszki i czosnek, pokrój szczypior, parmezan zetrzyj na tarce. Bagietkę pokrój w 2 cm grubości kromki.

Krok 2
W garnku rozgrzej masło, połącz je z mąką, całość zalej 1 l wody, dodaj kostki rosołowe Knorr. Do gorącego bulionu dodaj warzywa. Całość gotuj około 15 minut.

Krok 3
Do zupy dodaj parmezan, ser gruyer, jedną łyżkę przyprawy grubo mielonej Knorr, natkę pietruszki i szczypior, całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.

Krok 4
Posiekany czosnek połącz z oliwą, posmaruj nią wszystkie kromki. Ser pomieszaj z pozostałą przyprawą Knorr, nałóż na posmarowane kromki i zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Zupę podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Do zupy możesz dodać też inne warzywa lub przygotować ją na wywarze mięsnym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa minestrone z zielonymi warzywami
Minestrone to klasyka kuchni włoskiej. Jeśli odwiedziliście słoneczną Italię, z pewnością mieliście okazję próbować tej prostej i pysznej zupy, serwowanej w różnych wersjach. Jej skład opiera się przede wszystkim na warzywach sezonowych, dlatego też w każdym zakątku Włoch znajdziecie inną wersję minestrone. Nasza propozycja na to danie nawiązuje do tradycyjnych receptur. Smak pogłębia ser gruyère oraz wyjątkowa mieszanka przypraw. Zupa minestrone z warzywami jest doskonałą propozycją na obiad o każdej porze roku.
Dla kogo?
Zupa minestrone przypadnie do gustu każdemu, kto lubi warzywne, aromatyczne dania.
Na jaką okazję?
Danie doskonale nadaje się na obiad. Idealnie sprawdzi się również podczas kolacji, szczególnie jesienną i zimową porą.
Czy wiesz, że?
Zupa minestrone może być serwowana z różnymi dodatkami, takimi jak makaron, ryż lub grzanki. Nie ma jednego, ustalonego przepisu na tę potrawę. Każdy przygotowuje ją według własnego smaku.
Dla urozmaicenia:
Wywar do zupy można przygotować także na bazie mięsa w wersji niewegetariańskiej. Minestrone serwuj z chrupiącą bagietką lub niewielką ilością makaronu.