Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Do warzyw dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy 20 min.

Krok 2

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Zeszkloną cebulę posypujemy mąką, przesmażamy, rozpuszczamy w łyżce wazowej wywaru i dodajemy wszystko do zupy.

Krok 3

Do zupy dodajemy zakwas oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze 10 min doprawiając do smaku.

Krok 4

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i fixem. Wbijamy jajko. Wyrabiamy gładką masę. Z masy formujemy małe okrągłe kotleciki. Kotleciki układamy na blaszce i pieczemy 30 min w 180st.

Krok 5

Gorący barszcz biały podajemy z pieczywem i kotlecikami.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej