Barszcz biały wielkanocny - przepis, jak ugotować | Przepisy.pl pixel

Barszcz biały Wielkanocny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

heart
929 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2864 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

1 łyżka

4 sztuki

5 sztuk

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, aż ziemniaki będą gotowe, po czym usuń włoszczyznę. Kiełbasę sparz przez minutę.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 1

Krok 2

Po wyciągnięciu z rosołu, kiełbasę pokrój w plastry i dodaj z powrotem do zupy.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 2

Krok 3

Dodaj do garnka zawartość opakowania Barszcz Biały Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 3

Krok 4

Na koniec gotowania dodaj pieprz, majeranek i śmietanę. Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym w ćwiartkę.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 4
16

Opinie o przepisie

  • Magda

    Magda , 13.04.2022

    W tytule barszcz biały, a w opisie żurek....nic nie rozumiem

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Gmurzynska

    Barbara Gmurzynska , 13.03.2018

    Bardzo smaczny. I właśnie o to chodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Hawliczek

    Wojciech Hawliczek , 25.05.2016

    No nikt nie dodal, bo to przepis pod namiot jak sie jest na obozie . Paranoja kucharstwa. Wloszczyzna i zupa z proszku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Popiołek

    Halina Popiołek , 23.03.2016

    Też myślałam że bedzie naturally nie prosze o wyslanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zimny

    Ewa Zimny , 22.03.2016

    No tak z proszku nie ma szans nie wyjść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Zielonka

    Mirosław Zielonka , 21.03.2016

    a może zamiast białego barszczu z torebki podać żurek z białą kiełbasa to by była klasyka a nie jakiś szajs

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Katarzyna Stachniuk

    Monika Katarzyna Stachniuk , 21.03.2016

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • fooddiary.pl

    fooddiary.pl , 21.03.2016

    uwielbiam! <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dukszta

    Krystyna Dukszta , 13.03.2016

    masakra jakaś chemia!! z torebki a nie żurek!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta Pucilowska

    Anetta Pucilowska , 13.03.2016

    Zbigniew Pucilowski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zmyslovski Eva

    Zmyslovski Eva , 13.03.2016

    Widac klasyka pochodzi od latwizny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta EM

    Edyta EM , 13.03.2016

    klasyczny barszczyk z torebki..rzeczywiście nic dodac,nic ująć :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Balzani

    Barbara Balzani , 13.03.2016

    Tak ja tez myslalam cos innego zur naturalny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Bartkowiak

    Karolina Bartkowiak , 13.03.2016

    Przepis na zupę z paczki... Brawo :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta Pucilowska

    Anetta Pucilowska , 13.03.2016

    Zbigniew Pucilowski

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały WielkanocnyBarszcz biały Wielkanocny

W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć wędlin z sosem tatarskim, jaj w majonezie, kiełbasy z chrzanem, pasztetów oraz barszczu białego lub żurku z jajkiem. Zupy te są bardzo podobne w smaku i wyglądzie. Żurek przygotowywany jest na zakwasie żytnim, stąd kwaśniejszy i intensywniejszy smak. Barszcz biały bazuje na zakwasie pszennym, gotuje się go na włoszczyźnie zamiast na wędzonce, jak w przypadku żurku. W barszczu białym pojawia się również dodatek białej kiełbasy, którą należy lekko zagotować, majeranek oraz chrzan. Podpowiadamy, jak przygotować tę tradycyjną potrawę.

Dla kogo?

Biały barszcz wielkanocny to obowiązkowy punkt w menu dla wszystkich, którzy cenią sobie kulinarne tradycje. Dzięki naszym patentom jego przygotowanie będzie wyjątkowo niekłopotliwe.

Na jaką okazję?

Barszcz biały podawaj na Wielkanoc – to najbardziej odpowiednia pora, by cieszyć się jego smakiem. Nie warto jednak jadać go tylko raz w roku. Aromatyczna zupa doskonale rozgrzeje i nasyci w chłodniejsze dni.

Czy wiesz, że?

Z pomocą Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr zupę ugotujesz bardzo szybko, oszczędzając czas na przyrządzanie innych świątecznych potraw. Postaw na wygodę w przypadku barszczu wielkanocnego. Przepis uratuje sytuację, gdy przygotowania do świąt wymkną się spod kontroli. 

Dla urozmaicenia:

Barszcz biały wielkanocny podawać możesz ze świeżym pieczywem. Oczywiście nieodzownym dodatkiem jest jajko na twardo.