
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
30 dekagramów
1 sztuka
5 łyżek
1 szczypta
25 mililitrów
100 mililitrów
12 sztuk
6 sztuk
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę i czosnek, pokrój paprykę i pomidory, a następnie podsmaż na oliwie, aż wszystkie składniki zmiękną.
Krok 2
Dodaj ryż oraz przecier pomidorowy, wlej wino. Wymieszaj. Wlej bulion rybny. Posól.
Krok 3
W ciepłym bulionie zamocz przez 10 minut pręciki szafranu, a następnie wraz z bulionem, w którym się moczyły, dodaj do ryżu.
Krok 4
Kiedy ryż jest już prawie miękki, włóż krewetki i omułki. Ugotuj przez około 5 minut, potrząsając garnkiem nad płomieniem. Wyrzuć małże, które się nie otworzyły.
Krok 5
Przełóż na ciepły półmisek. Posyp natką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej