Zapiekanka po bolońsku - bolońska: bolognese | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

heart
3509 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

421 osób wydrukowało

Pobierz pdf

769 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj też półtorej szklanki wody.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - Krok 1

Krok 2

Kiełbasę i cebulę pokrój w półplastry, podsmaż na patelni. Dodaj surowy makaron. Wlej Fix Knorr i gotuj 6 minut. Aby wzbogacić smak potrawy, dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię lub paprykę.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp wierzch zapiekanki startym serem i przykryj całość dokładnie folią aluminiową. Piecz w temperaturze 250 °C przez 45 minut. Potem zdejmij folię i piecz dodatkowe 10 minut, aż ser delikatnie się zarumieni.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - Krok 3
42

Opinie o przepisie

  • Norbert Alot

    Norbert Alot , 06.09.2019

    Naprawdę fajny przepis Ja osobiście dodałem brobnienpokrojone polędwiczki z kurczaka i wcześnie troszkę podgotowałam makaron zamiast go podstmarzac ale przepis naprawdę petarda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymom Szymczak

    Szymom Szymczak , 18.05.2019

    Jakie mięso może być zamiast kiełbasy

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ela Aaa

    Ela Aaa , 17.02.2019

    zapiekanka już w piekarniku włożyliśmy ją wcześniej aby była ciepła przed obiadem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Dubiel

    Kuba Dubiel , 16.02.2019

    czy można użyć sosu Neapolitańskiego w naszej biedronce znaleźliśmy tylko taki bolognese nie było i czy możemy zamiast rurek użyć kokardek rurki też były ale te cieńsze reszta bez zmiany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Cołbecki

    Michał Cołbecki , 11.11.2017

    Po prostu super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Grabarczyk

    Łukasz Grabarczyk , 21.07.2017

    Bardzo dobrze smakuje, ale ten czas pieczenia jest zbyt długi i makaron może się zbytnio przypiec. Radziłbym ustawić piekarnik na 180°C i piec przez około 20-25 minut pod przykryciem, jednak sprawdzając, czy danie nie jest już gotowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marysia cude

    marysia cude , 09.03.2017

    pycha można zajadać a zajadać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aleksandra

    Monika Aleksandra , 27.06.2016

    Pyszności :):) nic dodać nic ująć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ravi ravi

    ravi ravi , 23.01.2016

    Najlepsza na świecie <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Trzepałkowska

    Daria Trzepałkowska , 31.12.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TAYMAN SIEKIERZYŃSKI

    TAYMAN SIEKIERZYŃSKI , 25.12.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jakub Majkowski

    jakub Majkowski , 17.10.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pabis

    Iwona Pabis , 03.09.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jurkiewicz

    Adam Jurkiewicz , 31.07.2015

    wyszło perfekcyjnie. Nie spodziewałem się tak dobrego smaku. Polecam. można śmiało robić przy 2 letnim dziecku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wysocki

    Roman Wysocki , 22.01.2015

    jajecznica na boczku.twójtata to jadł w twoim wieku i nie był gróby tak jak ty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartłomiej Gałwiaczek

    Bartłomiej Gałwiaczek , 22.01.2015

    Smaczny kasek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Dopadlo

    Romek Dopadlo , 22.01.2015

    a potem dupska rosna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarząbek

    Ela Jarząbek , 22.01.2015

    Przepis napewno jest prosty a zarazem smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski , 22.01.2015

    Dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldek Klein

    Waldek Klein , 22.01.2015

    Pozno z pracy i takie cos jesc? Noc przespana ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rysiek Wojtuch

    Rysiek Wojtuch , 22.01.2015

    Makaron dla Polaka ?bez psucia naszego jadłospisu-Ryszard Polak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benon Malina

    Benon Malina , 22.01.2015

    a może te nudle tak trocha wedug siebie a niy weduk opakowania ? wtedy naprowda smakujom . no i powinny być swojskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wilczyńska

    Agnieszka Wilczyńska , 22.01.2015

    Nie fixujcie, użyjcie lepiej przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Lewandowski

    Waldemar Lewandowski , 22.01.2015

    a gdzie kawałem mięsa..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Lusiewicz

    Jan Lusiewicz , 22.01.2015

    Może cos prostrzego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Borowski

    Andrzej Borowski , 22.01.2015

    zgadzam się z Jerzy Hermanowicz byle jak byle co, byle szybko. Przepis dla analfabetów kulinarnych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Tracz

    Jacek Tracz , 22.01.2015

    Coś dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Berka

    Zbigniew Berka , 22.01.2015

    Ja mam dobrze . Nie muszę obiadu robić . Spojrze w fb i już pan Foka coś serwuje do jedzenia . Spojrze i już najedzony jestem .

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa po bolońsku Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Jeśli lubisz łatwe i szybkie do przygotowania dania, zapiekanka makaronowa po bolońsku będzie często gościć na twoim stole. Zaletą tego genialnie prostego, a zarazem wyjątkowo smacznego dania jest to, że jego skład możesz modyfikować w zależności od tego, co znajduje się w twojej lodówce. Jeśli nie masz makaronu penne, użyj makaronu świderki. Również kiełbasę śmiało możesz zastąpić wędzonym boczkiem lub pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Tym bowiem, co decyduje o wyjątkowym smaku tej zapiekanki jest sos - gęsty, aromatyczny, pachnący typowymi dla kuchni włoskiej ziołami. Polej nim makaron, posyp całość startym żółtym serem i włóż do nagrzanego piekarnika. Ze względu na to, że zapiekanka przyrządzana jest na bazie surowego makaronu, piecz ją pod dobrze przylegającą przykrywką lub folią aluminiową.