Babka drożdżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka drożdżowa

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

25 dekagramów

1 gram

30 dekagramów

30 dekagramów

0.5 opakowania

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku ubijamy jajka z cukrem na ciepło, ponieważ dodajemy do nich roztopiony tłuszcz i podgrzaną odpowiednio śmietanę. Później drożdże rozcieńczamy z łyżeczką soli, wszystko łączymy i razem wbijamy w formie. Czekamy aż ciasto podrośnie – tutaj musimy zdać się tylko i wyłącznie na siebie, ponieważ każda mieszanka jest inna, więc wszystko zależy od tego, jakie ciasto wyrobiliśmy. Teraz już wkładamy do pieca i ciągle pilnując, czekamy aż nasza babeczka nabierze kształtów. Jest to świetny przysmak i naprawdę nigdy nie znudzi się on wielbicielom słodkości. Babka bowiem należy przecież do tych potraw, które tak naprawdę są z nami od bardzo wielu lat. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pani Walewska (Pychotka)
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej