Babki z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babki z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

2 szklanki

2 łyżki

null

4 łyżki

2 sztuki

100 gramów

null

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w plastry , czosnek posiekaj. Obrana marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Cebulę z marchwią smaż, mieszając przez 10 minut na maśle.

Krok 3

Dołóż do marchwi czosnek, oprósz solą i pieprzem. Duś 3 minuty, ostudź. Wymieszaj z serem i natką.

Krok 4

Z podanych składników na ciasto i 4 łyżek zimnej wody zagnieć ciasto.

Krok 5

Foremki o średnicy 10 cm wysmaruj masłem i wylep częścią ciasta.

Krok 6

Nałóż farsz i przykryj reszta rozwałkowanego ciasta.

Krok 7

Dociśnij brzegi, pozakłuwaj i piecz 30 minut w 220 stopniach.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej