
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
2 szklanki
2 łyżki
null
4 łyżki
2 sztuki
100 gramów
null
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w plastry , czosnek posiekaj. Obrana marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
Cebulę z marchwią smaż, mieszając przez 10 minut na maśle.
Krok 3
Dołóż do marchwi czosnek, oprósz solą i pieprzem. Duś 3 minuty, ostudź. Wymieszaj z serem i natką.
Krok 4
Z podanych składników na ciasto i 4 łyżek zimnej wody zagnieć ciasto.
Krok 5
Foremki o średnicy 10 cm wysmaruj masłem i wylep częścią ciasta.
Krok 6
Nałóż farsz i przykryj reszta rozwałkowanego ciasta.
Krok 7
Dociśnij brzegi, pozakłuwaj i piecz 30 minut w 220 stopniach.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej