
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
0.5 łyżeczki
4 łyżki
3 łyżki
150 mililitrów
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzoną skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Ubij pianę z białka.
Krok 3
Przygotowuj ciasto - wino wymieszaj z żółtkiem i olejem, dodaj przesianą mąkę i cukier, wyrób jednolite ciasto.
Krok 4
Pod koniec dodaj ubitą wcześniej pianę z białka, całość delikatnie wymieszaj.
Krok 5
W głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz.
Krok 6
Brukselkę, zanurzaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Smaż do zrumienienia, podawaj gorącą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej