Kalmary ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

600 gramów

70 mililitrów

3 łyżki

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź. Kalmary opłukaj, osusz, usuń ich oczy, a odnóża, płetwy i tuszki pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Cebulę, koperek i miętę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.

Krok 3

Po chwili dodaj kalmary, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5 minut.

Krok 4

Wlej niecałą szklankę wody i gotuj przez kolejne 20 minut pod przykryciem.

Krok 5

Szpinak pokrój w paski i wrzuć do kalmarów. Gotuj 10 minut, wlej wino i chwilę podgrzewaj.

Krok 6

Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kanapki z twarożkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej