
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
farsz:
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.

Krok 2
Kabaczka i pieczarki pokrój na małe kawałki, dodaj do cebuli i chwilę podsmaż.

Krok 3
Dodaj przyprawę Delikat, pieprz i lekko podduś. Ostudź.

Krok 4
Farsz nałóż do środka kalmarów, posyp przyprawę Delikat i pieprzem. Zepnij wykałaczkami.

Krok 5
Włóż kalmary do naczynia żaroodpornego, polej oliwą z oliwek.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 30 minut. Podawaj pokrojone.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalmary nadziewane
Kalmary – popularne owoce morza – mają bardzo delikatne w smaku mięso, które można przygotować na różne sposoby: grillować, piec, smażyć lub dusić. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki lub jako smażone, panierowane krążki. Wypróbuj, jak dobrze komponują się z warzywnym nadzieniem sporządzonym z kabaczka, cebuli oraz pieczarek. Wszystkie składniki farszu pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni. Dopraw według uznania przyprawą uniwersalną oraz pieprzem, i poczekaj, aż ostygną. Dzięki kształtowi kalmarów, bez problemu nałożysz do nich warzywny farsz. Tak przygotowane porcje zepnij wykałaczkami, dzięki czemu zachowają swój owalny kształt podczas pieczenia. Gotowe nadziewane kalmary pokrój w plasterki i ułóż na dużym talerzu, ozdabiając natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny – sok z cytrusów podkreśli smak owoców morza. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.