Kalmary nadziewane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary nadziewane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
108 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

farsz:

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.

Kalmary nadziewane - Krok 1

Krok 2

Kabaczka i pieczarki pokrój na małe kawałki, dodaj do cebuli i chwilę podsmaż.

Kalmary nadziewane - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Delikat, pieprz i lekko podduś. Ostudź.

Kalmary nadziewane - Krok 3

Krok 4

Farsz nałóż do środka kalmarów, posyp przyprawę Delikat i pieprzem. Zepnij wykałaczkami.

Kalmary nadziewane - Krok 4

Krok 5

Włóż kalmary do naczynia żaroodpornego, polej oliwą z oliwek.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 30 minut. Podawaj pokrojone.

Kalmary nadziewane - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalmary nadziewaneKalmary nadziewane

Kalmary – popularne owoce morza – mają bardzo delikatne w smaku mięso, które można przygotować na różne sposoby: grillować, piec, smażyć lub dusić. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki lub jako smażone, panierowane krążki. Wypróbuj, jak dobrze komponują się z warzywnym nadzieniem sporządzonym z kabaczka, cebuli oraz pieczarek. Wszystkie składniki farszu pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni. Dopraw według uznania przyprawą uniwersalną oraz pieprzem, i poczekaj, aż ostygną. Dzięki kształtowi kalmarów, bez problemu nałożysz do nich warzywny farsz. Tak przygotowane porcje zepnij wykałaczkami, dzięki czemu zachowają swój owalny kształt podczas pieczenia. Gotowe nadziewane kalmary pokrój w plasterki i ułóż na dużym talerzu, ozdabiając natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny – sok z cytrusów podkreśli smak owoców morza. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.