Przysmak Sułtana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przysmak Sułtana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.25 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały posiekaj.

Krok 2

Kalafiora podziel na duże różyczki i opłukaj. Włóż do gorącej posolonej wody z dodatkiem soli i cukru i łyżeczki masła. Gotuj przez 15 minut.

Krok 3

Jajka posiekaj i posyp nimi talerz.

Krok 4

Na lekko rozpuszczone masło* na patelni wrzuć migdały i zrumień je. Gdy nabiorą złotego koloru oprósz je cukrem.

Krok 5

Ugotowanego kalafiora odsącz i ułóż na jajkach, polej masą z migdałami, udekoruj natką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej