Sos serowy do makaronu - przepis włoski, domowy | Przepisy.pl pixel

Sos serowy do makaronu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.

Sos serowy do makaronu - Krok 1

Krok 2

Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Następnie wlej szklankę wody, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

Sos serowy do makaronu - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dodaj ser i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Sos serowy do makaronu - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos winny - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy do makaronuSos serowy do makaronu

Gotowy w kwadrans, kremowy i bardzo aromatyczny ciepły sos serowy do makaronu to prawdziwy czarodziej. Zamieni dowolny ugotowany makaron w pyszne danie obiadowe, a gotowaną brukselkę, brokuły lub kalafior w ciekawą, ciepłą kolację, której nikt się nie oprze. Takich smaków potrzeba nam na co dzień i od święta! Zobacz, jak wykorzystać sos serowy – przepis do makaronu także do wielu innych potraw.

Dla kogo?

Serowy sos do makaronu to przyjaciel twojego portfela, bo pozwala wykorzystać resztki serów, które zalegają w lodówce. Lubisz gotować oszczędnie i sprytnie wykorzystywać wszystkie swoje zapasy? Świetnie się składa – koniecznie przygotuj ten prosty sos serowy do makaronu. Przepis pokazuje, że gotowanie z resztek jest nie tylko opłacalne, ale też bardzo na czasie!

Na jaką okazję?

Na zapoznanie się z przepisem na sos serowy do makaronu potrzebujesz dosłownie kilku chwil. W kuchni spędzisz zaledwie 15 minut, a znakomity posiłek będzie gotowy. Idealne rozwiązania, gdy wracasz do domu po całym dniu i nie masz ochoty na jedzenie nudnych kanapek – zamiast tego zaserwuj domownikom sos serowy z makaronem.

Czy wiesz, że?

W przepisie na sos serowy sugerujemy stopić tarty ser gruyere, ale nadadzą się praktycznie wszystkie rodzaje żółtego sera m.in.: gouda, ementaler, edamski, cheddar lub włoski długodojrzewający parmezan. Sos serowy do makaronu dzięki nim stanie się wyjątkowo aromatyczny.

Dla urozmaicenia:

Dodatki, jakimi podkręcisz smak sosu serowego, to mogą być twoje ulubione zioła, np. prowansalskie, tymianek lub pietruszka. Przepis na sos serowy do makaronu wykorzystasz do innych dan. Oprócz gotowanych warzyw, sosem możesz polać wszelkie zapiekanki ziemniaczane i makaronowe. Sos serowy to kulinarny patent, który warto znać!