
Składniki
50 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

Krok 2
Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną i dodaj roztarty w ręku majeranek.


Dobra rada:
Zamiast majeranku możesz dodać tymianek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos majerankowy
Odpowiednio przyrządzony sos wzbogaci smak nawet najprostszego dania. Proponowany w tym przepisie sos majerankowy idealnie pasuje do potraw mięsnych, zwłaszcza tych, których bazą jest wieprzowina, wołowina czy baranina. Perfekcyjnie skomponuje się z pieczonym schabem, zrazami lub pulpetami. Sos majerankowy nadaje się również do klusek śląskich, kopytek i pyz. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest podgrzanie na patelni lub w garnku o grubym dnie odrobiny tłuszczu. Jeśli sos ma być dodatkiem do dania mięsnego, przyrządź go w tym samym naczyniu, w którym smażyło się wcześniej mięso. Dzięki takiemu zabiegowi smak dodatku będzie jeszcze intensywniejszy. Zeszklij drobno posiekaną szalotkę lub niewielką białą cebulę. Zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego. Mieszaj do momentu, aż całość się rozpuści i duś przez chwilę, po czym dolej dwie łyżki kwaśnej śmietany. Pamiętaj, aby zahartować ją przed dodaniem do sosu, dzięki czemu wyeliminujesz ryzyko powstania nieestetycznych grudek. Na koniec dużą szczyptę majeranku rozetrzyj w dłoniach – uwolnisz w ten sposób jego zapach – i wsyp do sosu. Sprawdź, jakie to łatwe.