Sos rozmarynowy - przepis z olejem i rozmarynem | Przepisy.pl pixel

Sos rozmarynowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której wcześniej przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

Sos  rozmarynowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj posiekane zioła, wlej 200 ml ciepłej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr , dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty.

Sos  rozmarynowy - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli będziesz używał suszonych ziół, zamiast 200 ml wody, dodaj 250 ml. Sos gotuj 3 do 4 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Swider

    Grażyna Swider , 23.04.2016

    Esencja to sama chemia jhehehee

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos  rozmarynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos  rozmarynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos  rozmarynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos  rozmarynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos  rozmarynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos  rozmarynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos  rozmarynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos  rozmarynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos łososiowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos  rozmarynowySos rozmarynowy

Sos rozmarynowy jest dodatkiem, który urozmaici smak wielu potraw – w szczególności tych mięsnych. Do przygotowania jego podstawowej wersji wystarczą zaledwie cztery składniki i nie więcej niż kilkanaście minut. Myśląc o smacznym – intensywnie ziołowym – sosie, skorzystaj z poniższego przepisu. Na początek podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Do przygotowania sosu najlepiej użyć garnka, w którym wcześniej smażone było mięso. Dzięki temu przyrządzany dodatek zyska wyrazistszy smak. Kiedy cebula zeszkli się, dodaj posiekane listki z małej gałązki rozmarynu lub łyżeczkę suszonego zioła. Wszystko zalej niewielką ilością ciepłej wody i wymieszaj z esencją do ciemnego sosu pieczeniowego. Gotuj przez kilka minut do momentu, aż sos zyska gęstszą konsystencję. Sos rozmarynowy idealnie skomponuje się z grillowanym, duszonym lub pieczonym mięsem. Proste i smaczne gotowanie jest możliwe. Przekonasz się o tym, korzystając z naszych sprawdzonych przepisów.