
Składniki
300 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smaż chwilę aż się zeszkli.

Krok 2
Całość zalej winem Marsala i gotuj aż wino odparuje prawie zupełnie. Płyn uzupełnij 250 ml ciepłej wody.

Krok 3
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.


Dobra rada:
Sos smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowywany na patelni wcześniej używanej do smażenia mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos marsala
Nadaj wykwintny charakter nawet prostym daniom mięsnym, podając je z wybornym sosem marsala, który przygotujesz według poniższego przepisu. Jego najważniejszym składnikiem jest produkowane we Włoszech czerwone wino Marsala, które charakteryzuje się rubinową barwą oraz intensywnym smakiem. Pierwszym krokiem do przygotowania tego sosu jest zeszklenie na rozgrzanej oliwie z oliwek drobno posiekanej szalotki. Pamiętaj, aby użyć do tego tej samej patelni, na której wcześniej smażone było mięso – dzięki temu sos będzie wyrazistszy. Całość zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż cały płyn odparuje. Następnie uzupełnij go szklanką ciepłej wody i dodaj esencję do ciemnego sosu pieczeniowego, która wzbogaci smak sosu i nada mu właściwą konsystencję. Gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje. Podawaj go jako dodatek do pieczonej kaczki, steków wołowych lub innych potraw mięsnych. Koniecznie przyrządź wyśmienity sos marsala przy najbliższej okazji. Do dzieła!