Budyń z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyń z kalafiora

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę posmaruj tłuszczem i posypu bułką tarta.

Krok 2

Kalafiora ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, cukru oraz łyżeczką masła. Ostudź go, podziel na różyczki i posiekaj.

Krok 3

Mleko wymieszaj z mąką, wylej na rozgrzane masło i zagotuj. Masę trzymaj przez chwilę na niewielkim ogniu.

Krok 4

Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Krok 5

Do kalafiora dodaj masę, cały czas mieszaj i dodawaj po jednym żółtku. Przypraw.

Krok 6

Całość wymieszaj z ubitymi białkami i przelej do formy.

Krok 7

Formę włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze przez około 45 minut pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyń z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa cebulowa w kubku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej