Mega pstrąg grillowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mega pstrąg grillowany

Autor: Piotr Silarów

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

10 łyżek

1 sztuka

2 plastry

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na 2 pstrągi każdy po około 300-350 g. Umyj rybę i oskrob pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób ręce nie będą "pachniały" ci cały wieczór rybą a jej zapach nie rozniesie się na całe mieszkanie :)

Krok 2

Obsyp obficie solą rybę z zewnątrz. Dodaj również 2 szczypty soli do środka. Następnie obsyp również tymiankiem z zewnątrz i nieco do środka. Wsyp rozkruszoną przyprawę w mini kostkach Knorr czosnek do środka ryby (lub 2 jeśli lubisz bardziej czosnkowe).

Krok 3

Umyj cytrynę. Odkrój część skóry z cytryny. Pokrój w słupki i włóż po kilka (8-10) słupków do ryby. Ukrój 2 plastry po ok. 2 mm masła. Następnie pokrój je w słupki i włóż równą ilość masła do obu ryb.

Krok 4

Przygotuj folię aluminiową. Potrzebujesz około 8 -10 cm dłuższy kawałek niż długość ryby Przygotowaną rybę połóż na na matowej stronie folii aluminiowej, tak aby po obu stronach ryby zostały równe kawałki folii a ryba żeby leżała na 1 połówce szerokości folii. (pewnie jak bym zrobił foto było by łatwiej odgadnąć o co mi chodzi, ale jestem w robocie i teraz mogę tylko podumać o pichceniu :P ).

Krok 5

Rybę w folii zawiń w tzw. pieroga, końcówki folii zwiń i zakręć jak w cukierku. Grill musi być naprawdę gorący. Grilluj 15 min. z każdej strony jeśli lubisz bardziej wypieczoną lub 10-12 min. z każdej strony dla mniej wypieczonej. Uwaga, gdy będziesz zabierać się do jedzenia otwórz "pieroga" foliowego z daleka od twarzy, aby nie buchnęła Ci w twarz gorąca para.
Przygotuj cząstkę cytryny i skrop rybę. Skóra ryby odchodzi sama od mięsa.
Ehhh... smacznego ... głodny się zrobiłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mega pstrąg grillowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mega pstrąg grillowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mega pstrąg grillowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mega pstrąg grillowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mega pstrąg grillowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mega pstrąg grillowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mega pstrąg grillowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mega pstrąg grillowany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej