
Składniki
700 gramów
0.5 szklanki
100 gramów
300 gramów
0.25 łyżeczki
100 gramów
4 łyżki
3 łyżki
250 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatniki drobno pokrusz w misce.

Krok 2
W rondlu zagotuj mleko, cukier, połowę masła i kakao. Lekko przestudź i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami, powidłami, masłem orzechowym oraz ekstraktem rumowym. Wszystko zagnieć do otrzymania jednolitej masy.

Krok 3
Z przygotowanej masy uformuj kulki i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.

Krok 4
Pozostałą części masła i czekoladę rozpuść w rondlu delikatnie mieszając. Schłodzone kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. Odstaw do stężenia w temperaturze pokojowej.


Dobra rada:
Do środka, jeśli lubisz, możesz dodać bakalie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bajaderka
Jeśli nie przepadacie za pieczeniem ciast, a macie ochotę na domowe słodkości, wypróbujcie przepis na bajaderkę. Z pewnością spełni wasze kulinarne oczekiwania! Wystarczy wymieszać pokruszone herbatniki z masłem, kakao, dżemem i masłem orzechowym, aby otrzymać aromatyczną i pyszną masę, która po wystudzeniu stanie się idealnym deserem na każdą okazję. Co więcej, ciasto bajaderka cechuje także oryginalny wygląd. Słodkie kulki w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi, estetycznie wyglądają na każdym stole. Spróbujcie!
Dla kogo?
Bajaderka to pomysł na deser dla osób szukających inspiracji na słodkości bez pieczenia.
Na jaką okazję?
Na każdą! Bajaderka na herbatnikach doskonale zaprezentuje się na imprezowym czy świątecznym stole. Jest także świetnym pomysłem na codzienną porcję domowych słodkości.
Czy wiesz, że?
Inną nazwą bajaderki jest „kula rumowa”. Określenie to wywodzi się od aromatu ciasta, które wzbogacone jest dodatkiem rumowym.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy bakaliowych smaków do gotowej masy na bajaderkę mogą dodać ulubione suszone owoce.