Banica z fetą i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Banica z fetą i szynką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

250 gramów

600 gramów

6 plastrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto - ocet, łyżkę oleju, sól, 300 ml letniej wody oraz mąkę ugnieć na średnio twarde ciasto, podziel je na cztery jednakowe części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, posmaruj od góry olejem.

Krok 2

Na środku każdego placka zostaw koło średnicy spodeczka pod filiżankę, pozostałą część natnij na 8 kawałków, zawiń je do środka. Ciasto odstaw na 15 minut do lodówki.

Krok 3

Przygotuj farsz - wymieszaj jajko, fetę i sodę, dodaj pokrojone w kostkę plastry szynki. Ciasto wyjmij z lodówki, każdy placek rozwałkuj dopasowując go do formy, w jakiej upieczesz banicę.

Krok 4

Posmaruj olejem blaszkę i połóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 farszu, posmaruj olejem, zrób tak samo z pozostałymi plackami. Posmarujesz ostatni placek, nakłuj całą banicę delikatnie widelcem, po środku zrób dziurkę palcem, posmaruj gotową banice olejem wlewając go także trochę w dziurkę.

Krok 5

Piecz w 170 stopniach do zrumienienia. Podawaj ciepłą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Banica z fetą i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
16 osób ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej