Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek
średnie
5 osób zapisało

Składniki
null
3 łyżki
1 szklanka
400 gramów
250 gramów
null
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sok z cytryny przecedź przez gęste sitko, by nie zostały żadne cząstki.
Krok 2
Białka ubij z solą i sokiem z cytryny na sztywno. Śmietanę ubij na sztywno również.
Krok 3
Dodaj skórkę cytrynową oraz cukier i ubijaj jeszcze chwile.
Krok 4
Na blasze wyłóż papier do pieczenia, ubitą masę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj bezy wielkości orzecha włoskiego.
Krok 5
Piecz około godzinę w piekarniku nagrzanym do 130 stopni. Podawaj w miseczkach lub pucharkach z pokrojonymi truskawkami i bitą śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej