
Składniki
80 gramów
4 łyżki
4 łyżeczki
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj 100 ml wody i wlej mleko. Dodaj cukier i zagotuj.

Krok 2
Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do gotującego mleka.

Krok 3
Skrobię wymieszaj z niewielką ilością zimnego mleka i wlej do wrzącego mleka.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, witaminy B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy to wyśmienita popołudniowa przekąska. Pomimo że słodka, to w dobrze zbilansowanym jadłospisie możesz sobie na nią pozwolić. Tak przyrządzony deser możesz zjeść ze spokojnym sumieniem jeśli po południu wybierzesz się także na dłuższy spacer.
Dla kogo?
Ten podwieczorek jest świetną opcją dla wielbicieli słodkości. Podawany na ciepło, znakomicie rozgrzewa oraz syci organizm.
Na zdrowie!
Tak jak we wszystkim, tak i w spożywaniu dań ze zwiększoną ilością cukru należy zachować umiar. Sekret tkwi jednak we właściwym doborze składników. Przepis na budyń czekoladowy dostarcza do organizmu m.in. cenny wapń (235 mg, czyli 29% RWS i fosfor (227,7 mg, czyli 32,5% RWS), który odpowiada za zdrowe kości i mocne zęby.
Czy wiesz, że?
Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Pierwsze traktuje się głównie jako formę deseru. Podstawowym składnikiem słodkiej masy budyniowej może być między innymi ser, mleko, orzechy albo mak. Do wytrawnej wersji często stosuje się warzywa, gotowane grzyby lub mielone mięso.