Burak z twarogiem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burak z twarogiem kozim

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Buraka umyj, obierz oraz potnij na bardzo cienkie plasterki.

Burak z twarogiem kozim - Krok 1

Krok 2

Skrop octem balsamicznym i posyp tymiankiem.

Burak z twarogiem kozim - Krok 2

Krok 3

Ułóż plastry buraka na talerzu i posyp rozkruszonym serem kozim.

Burak z twarogiem kozim - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burak z twarogiem kozimBurak z twarogiem kozim

Pora na: Podwieczorek.

W Polsce burak kojarzony jest najczęściej z tradycyjnym barszczem czerwonym. Ostatnio jednak wkroczył również na salony w postaci carpaccio, przygotowywanego z aromatycznymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nawet w diecie zafundować sobie wykwintny posiłek, zgodny z waszym bilansem kalorycznym. Spróbujcie zatem buraka z twarogiem kozim, połączonego z octem balsamicznym i tymiankiem. Cienkie plasterki chrupiącego buraka doskonale komponują się z aksamitną konsystencją koziego sera. To wyjątkowa propozycja na podwieczorek w oryginalnym stylu.

 

Dla kogo?

Przepis wykorzystają osoby aktywne fizycznie, które bilansują swoje posiłki, stosując wysokobiałkową dietę 1500 kalorii.

Wiesz, co jesz!

Burak z twarogiem kozim dostarczy wam niezbędną dawkę energii (133 kcal), białka (7,2 g) i błonnika (2,6 g).

Czy wiesz, że?

Prawdziwym królestwem serów kozich jest Francja. W tym kraju znajdziecie ponad 120 gatunków sera, wytwarzanego z najwyższej jakości mleka. Cechują się dość wyrazistym aromatem i smakiem, co sprawia, że wyjątkowo chętnie wykorzystywane są do przygotowywania potraw zarówno wytrawnych, jak i deserów.