Burak z twarogiem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Burak z twarogiem kozim

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Buraka umyj, obierz oraz potnij na bardzo cienkie plasterki.

Burak z twarogiem kozim - Krok 1

Krok 2

Skrop octem balsamicznym i posyp tymiankiem.

Burak z twarogiem kozim - Krok 2

Krok 3

Ułóż plastry buraka na talerzu i posyp rozkruszonym serem kozim.

Burak z twarogiem kozim - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burak z twarogiem kozimBurak z twarogiem kozim

Pora na: Podwieczorek.

W Polsce burak kojarzony jest najczęściej z tradycyjnym barszczem czerwonym. Ostatnio jednak wkroczył również na salony w postaci carpaccio, przygotowywanego z aromatycznymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nawet w diecie zafundować sobie wykwintny posiłek, zgodny z waszym bilansem kalorycznym. Spróbujcie zatem buraka z twarogiem kozim, połączonego z octem balsamicznym i tymiankiem. Cienkie plasterki chrupiącego buraka doskonale komponują się z aksamitną konsystencją koziego sera. To wyjątkowa propozycja na podwieczorek w oryginalnym stylu.

 

Dla kogo?

Przepis wykorzystają osoby aktywne fizycznie, które bilansują swoje posiłki, stosując wysokobiałkową dietę 1500 kalorii.

Wiesz, co jesz!

Burak z twarogiem kozim dostarczy wam niezbędną dawkę energii (133 kcal), białka (7,2 g) i błonnika (2,6 g).

Czy wiesz, że?

Prawdziwym królestwem serów kozich jest Francja. W tym kraju znajdziecie ponad 120 gatunków sera, wytwarzanego z najwyższej jakości mleka. Cechują się dość wyrazistym aromatem i smakiem, co sprawia, że wyjątkowo chętnie wykorzystywane są do przygotowywania potraw zarówno wytrawnych, jak i deserów.