Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką
NOWY PRZEPIS
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
360 gramów
750 gramów
5 sztuk
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
150 gramów
1 sztuka
150 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
8 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zamarynuj krążki czerwonej cebuli w occie.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki pokrój w frytki (bez obierania ). Skrop oliwą, dopraw tymiankiem, solą morską i pieprzem do smaku. Całość piecz w piekarniku przez 45 minut, mieszając ziemniaki co jakiś czas.
Krok 3
Fasolę oczyść odcinając końcówki, ugotuj ją w osolonej wodzie przez 8 minut. Opłucz w durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Sałatę umyj i osusz, liście porwij na mniejsze kawałki. Pomidory przekrój na pół, ogórki pokrój w plastry. Marynowaną cebule wyjmij z zalewy octowej.
Krok 4
Przygotuj dressing mieszając ze sobą ocet, musztardę, syrop z agawy i oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Sałatę wymieszaj z marynowaną cebulą, pomidorami, ogórkiem, fasolką szparagową i dresingiem.
Krok 6
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i usmaż roślinne burgery przez 6-8 minut z obu stron. Gotowe burgery podawaj z sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką
Prezentujemy zestaw obiadowy, któremu nikt się nie oprze – nawet najbardziej uparty niejadek. Chrupiąca panierka roślinnych burgerów skrywa soczyste wnętrze, na punkcie którego oszaleją nawet najwięksi miłośnicy klasycznych mięsnych nuggetsów i drobiu. Zafunduj sobie i bliskim pyszne danie, które okaże się idealnym w momencie, kiedy brakuje ci kulinarnej inspiracji.
Dla kogo?
Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką to potrawa idealna nie tylko dla wegetarian i wegan. Każdy czasem potrzebuje odmiany! Nawet jeśli nie planujesz rezygnacji z mięsa na stałe, zadbaj o to, by twoje menu było barwne i różnorodne. Dzięki odkrywaniu nowych receptur gotowanie będzie naprawdę dużą frajdą.
Na jaką okazję?
Możesz mieć pewność, że roślinne burgery podane z sałatką i frytkami znikną z talerzy w mgnieniu oka. Wszystko jest tak smaczne, że podczas rodzinnego obiadu nikt nie będzie pytać, czy masz w zanadrzu jakąś inną propozycję. Zaangażuj w przygotowanie dania wszystkich domowników – wspólne gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Czy wiesz, że?
Z racji tego, że ziemniaki zaleca się piec ze skórką, musisz pamiętać o ich dokładnym umyciu. Przyda się do tego mała szczoteczka, by usunąć wszelki brud i resztki ziemi. Do przyprawienia kartofli świetnie pasuje tymianek, ale możesz zastąpić go także rozmarynem.
Dla urozmaicenia:
Do roślinnych burgerów podawaj frytki albo warzywne purée. Do jego zrobienia nadają się nie tylko ziemniaki, ale też pietruszka, seler i kalafior.