Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką
NOWY PRZEPIS
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
320 gramów
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
100 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj miskę z wodą i lodem. Pokrój cebule dymki z długości na trzy części, a następnie pokrój je wzdłuż na bardzo cienkie paski. Pokrój marchewki na długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Warzywa umieść w misce z lodem.
Krok 2
Końcówki zielonych szparagów i różyczki z brokułu sparz w gotującej się wodzie z solą przez około przez 1 minutę. Dodaj je do miski z lodowatą wodą z marchewką i dymką.
Krok 3
Jedną pomarańczę obierz ze skóry, wytnij z niej segmenty. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok. W małej misce wymieszaj musztardę, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok pomarańczowy i koperek. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
Usmaż roślinne burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe burgery ułóż na talerzu.
Krok 5
Marchew, dymkę, brokuły, szparagi i segmenty pomarańczy wymieszaj z sosem, umieść na wierzchu roślinnych burgerów. Oprósz całość pokruszoną wegańską alternatywą dla fety i migdałami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką
W chrupiących roślinnych burgerach z fetą i surówką dzieje się dużo. Wystarczy spojrzeć na listę składników, by przekonać się, że czeka cię uczta wypełniona rozmaitymi frykasami. Roślinny „kurczak” w chrupiącej panierce podany w otoczeniu szparagów, marchwi, cebuli dymki, migdałów i pomarańczy w każdym kęsie odkryje przed tobą kolejne zaskakujące nuty. Jednak bez obaw – wszystkie składniki tworzą harmonijną całość, której wręcz nie można się oprzeć.
Dla kogo?
Wegetarianie i weganie długo czekali na tak pyszną wersję tego mięsnego klasyku. To potrawa, która posmakuje nawet największym miłośnikom wołowiny i innych mięsnych kąsków. Dzięki chrupiącym roślinnym burgerom z fetą i surówką zafundujesz swoim kubkom smakowym prawdziwą rozkosz.
Na jaką okazję?
Z jednej strony danie prezentuje się naprawdę wytwornie, ale sposób jego przygotowania jest niezwykle prosty. Roślinne burgery przyrządzisz zarówno na obiad dla czterech osób tuż po powrocie z pracy, jak i w bardziej uroczysty dzień. Tak uniwersalne receptury to twój as z rękawa.
Czy wiesz, że?
Zanurzenie warzyw w lodowatej wodzie podczas pracy nad przepisem na surówkę do burgerów pozwala zachować pełnię ich walorów smakowych, chrupkość oraz naturalny kolor. Nie pomijaj tego etapu!
Dla urozmaicenia:
Migdały, przed posypaniem nimi wierzchu dania, możesz krótko uprażyć. Zyskają wtedy bardziej intensywny aromat oraz smak. Potrzebujesz do tego wyłącznie suchej i mocno rozgrzanej patelni.