Roślinne spaghetti carbonara - przepis | Przepisy.pl pixel

Roślinne Spaghetti Carbonara

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

125 gramów

1.5 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron spaghetti ugotuj w osolonej według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się przyrządzić go w sposób al dente, czyli tak, aby nie był rozgotowany, ale też niezbyt twardy. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i odstaw na później.

Krok 2

Sięgnij po średnią lub dużą patelnię. Rozgrzej na niej 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy będzie już gotowa do smażenia, wsyp na nią zawartość opakowania roślinnego bekonu. Smaż go według instrukcji producenta. Następnie przełóż na patelnię ugotowany wcześniej makaron i wymieszaj z wege boczkiem. Dodaj także 2 łyżki majonezu Hellmann's Vegan i jeszcze raz dokładnie przemieszaj składniki, aby powstał kremowy sos.

Krok 3

Gotową roślinną carbonarę rozłóż na talerze. Posyp każdą z porcji mielonym czarnym pieprzem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Pietruszkę możesz zastąpić szczypiorkiem – zrównoważy on swoją cierpkością kremowy, łagodny smak całego dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roślinne Spaghetti Carbonara  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roślinne Spaghetti Carbonara Roślinne Spaghetti Carbonara

Przygotuj roślinne spaghetti carbonara z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.

Dla kogo?

Polecamy przepis na roślinne spaghetti carbonara tym, którzy uwielbiają jego oryginalną, mięsną wersję, ale zmienili w ostatnim czasie dietę na wegetariańską. Wciąż mogą cieszyć się tym niezwykłym smakiem!

Na jaką okazję?

Roślinna carbonara poleca się na rodzinne obiady, lunche w przerwach od pracy lub zajęć, ale i romantyczne kolacje! Nie przegap szansy, by skraść serce drugiej połówki tym przepisem. Już sam fakt, że przygotujesz danie zgodne z jej przekonaniami i jadłospisem będzie wielką niespodzianką.

Czy wiesz, że?

Możesz eksperymentować z roślinnymi zamiennikami mięsa w tym przepisie. Oprócz roślinnego bekonu w tej wersji carbonary spisze się także wędzony tempeh.

Dla urozmaicenia:

Natka pietruszki to dla ciebie wciąż za mało zieleniny? Dodaj do przepisu na roślinną carbonarę szpinak lub rukolę – warto je zblanszować przed dorzuceniem na patelnię.