Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami
średnie
0 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nie wychodź z kuchni nawet na chwilę. Nie dzwoń do przyjaciółki. Nie zerkaj na mecz.
Krok 2
wymagają twojej uwagi – inaczej po prostu się spalą.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Nie włączaj termoobiegu. Roztop masło w rondelku.
Krok 4
Tosty mocno rozwałkuj, wytnij z nich kółka dużą szklanką (kółko musi być tak duże, aby
Krok 5
wypełnić cały dołek formy na muffiny). Dołki formy posmaruj stopionym masłem, ułóż
Krok 6
w nich tosty, posmaruj je po wierzchu masłem. Piecz 8-10 minut. Przygotuj nadzienie:
Krok 7
pokrój cebulę w cienkie talarki i smaż, aż będzie rumiana i bardzo zmniejszy objętość.
Krok 8
Pokrój w paseczki pomidory, dodaj je do cebuli. Smaż razem jeszcze 5-10 minut. Dodaj
Krok 9
pokruszoną minikostkę bazyliową, przypraw tymiankiem oraz solą i pieprzem. Duże
Krok 10
porcje nadzienia nakładaj do upieczonych tostowych koszyczków i posypuj orzechami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej