
Składniki
1 sztuka
250 gramów
3 łyżki
1 łyżka
130 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajko, cukier oraz cukier waniliowy i zagnieść ciasto.
Krok 2
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao.
Krok 3
Ciasto owinięte folią włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok 4
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka. Ze środka każdego wyciąć mniejsze serduszko i uzupełnić wzór tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko.
Krok 5
Piec na natłuszczonej i posypanej mąką blasze ok. 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej