
Składniki
1 sztuka
125 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.
Krok 2
Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.
Krok 3
Oczyść pieczarki i posiekaj je drobno. Boczek i cebulę pokrój w kostkę.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i duś je do miękkości. Gdy zmiękną, dodaj boczek, smaż około 10 minut.
Krok 5
Dodaj cebulę oraz starty imbir, smaż jeszcze 2 minuty, po czym zdejmij z ognia. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem, dodaj jajko i starannie wymieszaj.
Krok 6
Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
Krok 7
Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej