Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko
łatwe
118 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zmiel drobno płatki owsiane i wymieszaj je z żurawiną i słonecznikiem.

Krok 2
Dodaj do nich wodę i miód. Następnie całość wymieszaj i uformuj krążki.

Krok 3
Ciasteczka piecz ok. 20-25 minut w temp. ok. 160 °C.

Krok 4
Zjedz z kefirem i jabłkiem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witamin: B2 i B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko
Uwielbiasz ciasteczka? Możesz sobie pozwolić na „małe co nieco”, dbając o zdrowie czy sylwetkę. Na drugie śniadanie możemy bowiem przygotować ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem. Do picia sprawdzi się orzeźwiający kefir.
Dla kogo?
Przepis na ciasteczka owsiane to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać, nie rezygnując jednocześnie z „małych przyjemności”. Co więcej, ciasteczka bez problemu możemy przygotować „na wynos” do pracy.
Na zdrowie
Nie bez powodu owies uważa się za jedno z najbardziej odżywczych zbóż. Potrawy z jego dodatkiem zawierają m.in. dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dzięki temu dodają nam sił i energii. Ciasteczka owsiane to również źródło cennego błonnika.
Czy wiesz, że?
Z płatków owsianych można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Oprócz znanej nam wszystkim owsianki i ciasteczek, z tego zboża przyrządza się kisiel, musli, granolę, a nawet spody do mazurków i kruszonek. Produkt sprawdza się również w daniach bardziej wytrawnych, jako składnik pieczywa, kotletów wegetariańskich oraz panierek do mięs.