Owoce pod pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owoce pod pierzynką

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

21

heart
576 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

534 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

811 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

70 gramów

30 gramów

30 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Małe foremki żaroodporne wysmaruj lekko masłem.

Owoce pod pierzynką - Krok 1

Krok 2

Jabłka i gruszki obierz, a ze śliwek wyjmij pestki. Owoce pokrój w kostkę.

Owoce pod pierzynką - Krok 2

Krok 3

Zmielone płatki owsiane, migdały, masło i miód zagnieć na kruszonkę.

Owoce pod pierzynką - Krok 3

Krok 4

Owoce włóż do foremek i posyp przygotowaną kruszonką.

Owoce pod pierzynką - Krok 4

Krok 5

Gotowy deser zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Owoce pod pierzynką - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Irena Janik

    Irena Janik , 29.12.2018

    bardzo smaczne, można jeść do woli.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Błaszczyk-Kociela

    Angelika Błaszczyk-Kociela , 17.08.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owoce pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owoce pod pierzynkąOwoce pod pierzynką

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dieta fit nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych smaków. Jest w niej również miejsce na słodkie potrawy, oczywiście w lekkiej, zdrowej wersji. Owoce pod pierzynką do bardzo dobry przykład słodkiej fit przekąski. Aby ją przygotować, potrzebujesz jabłka, gruszek oraz śliwek. Obierz je, śliwki pozbaw pestek, a następnie wszystkie owoce pokrój na kawałki podobnej wielkości. Przygotuj do nich chrupiącą kruszonkę. Zamiast klasycznej, z mąki, przygotuj zdrowszą i równie smaczną wersję. Użyj do niej zmielonych płatków owsianych i mielonych migdałów. Do ich rozdrobnienia użyć możesz mocnego blendera. Nadawać się będą także gotowe mielone migdały. Połącz je z miodem i niewielką ilością tłuszczu tak, by powstały z nich zbite grudki. Jeśli chcesz, dopraw całość cynamonem lub przyprawą do piernika. Do niewielkich, żaroodpornych foremek włóż porcje owoców i przykryj dokładnie owsiano-migdałową kruszonką. Ten fit podwieczorek przygotujesz także w jednym dużym naczyniu. Piecz kilkanaście minut, aż wierzch się zarumieni. Gotowe. Upiecz i spróbuj.