Hummus paprykowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 opakowania

50 łyżeczek

2 łyżki

3 sztuki

100 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij, wystudź, obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o grubości 1 cm.

Hummus paprykowy - Krok 1

Krok 2

Ciecierzycę przełóż na durszlak, przepłucz czystą wodą i przełóż do miski, a drugą połowę do kielicha miksera. Do kielicha miksera dodaj sok z cytryny, pastę tahini, kmin, roztarty ząbek czosnku i trzy łyżki wody. Całość dokładnie zmiksuj.

Hummus paprykowy - Krok 2

Krok 3

Do powstałej pasty dodaj pozostałe składniki, ciecierzycę, paprykę, posiekane zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw sosem sałatkowym.

Hummus paprykowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Hummus paprykowy możesz urozmaicić dodając zgrillowaną i pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus paprykowyHummus paprykowy

Może stanowić smaczny dodatek lub przekąskę. Jest gęsty, wyrazisty i doskonale komponuje się z pieczywem oraz świeżymi i grillowanymi warzywami. Hummus paprykowy to specjał wywodzący się z kuchni arabskiej, który z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym warzywne pasty do kanapek. Przygotuj go z ciecierzycy z puszki, dzięki czemu zaoszczędzisz czas. Odsącz ją, jedną część przełóż do naczynia do blendowania, a drugą odstaw. Pierwszą zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny, pasty tahini, kminu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz wody. Zamiast pasty sezamowej możesz wykorzystać ziarna sezamu. Paprykę upiecz w folii aluminiowej, ostudź i obierz ze skóry. Pokrojoną w kostkę, razem z pozostałą ciecierzycą, posiekaną kolendrą i natką pietruszki oraz pastą z pikantnej papryczki, dołącz do zmiksowanej masy. Całość wymieszaj i dopraw na koniec sosem sałatkowym zioła ogrodowe z trybulą. Wierzch hummusu polej oliwą i udekoruj ziołami. Przekonaj się, jak łatwo można  przyrządzić tę smaczną przekąskę. Zapoznaj się z naszym przepisem.