Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ciecierzycę, aż będzie miękka i schłódź ją.

Krok 2

Następnie zmiksuj w blenderze ciecierzycę, Sos sałatkowy Grecki Knorr, jogurt, pół czerwonej papryki, oregano, czosnek i sezam.

Krok 3

Przełóż do talerza, w którym będziesz podawać, dodaj pozostałą paprykę pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 4

Pokrój pitę w duże kawałki i podsmaż na grillu z dwóch stron. Podawaj hummus z grillowaną pitą na boku i sałatką z rukwi wodnej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Oldskulowa zapiekanka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus z rukwią wodną i czerwoną paprykąHummus z rukwią wodną i czerwoną papryką

Hummus to gęsta, delikatnie pikantna pasta. Jest przekąską szczególnie lubianą przez osoby lubiące warzywne potrawy. Przyrządza się go z ciecierzycy, którą należy wcześniej namoczyć, a następnie ugotować. Dzięki subtelnemu smakowi dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przygotowana z rukwią wodną i czerwoną papryką będzie smaczną kolacją lub przekąską również o innej porze dnia. Ugotowaną ciecierzycę, jogurt, pół czerwonej papryki, oregano, czosnek, sezam oraz inne przyprawy miksuje się blenderem na gładką masę. Serwuje się ją posypaną pokroją w kostkę czerwoną papryką. Można też polać hummus odrobiną oliwy lub posypać posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek podaj do niego sałatkę z rukwi wodnej, która będzie delikatnie pikantna i doskonale skomponuje się kremową pastą. Dołącz do tak przygotowanej potrawy również grillowany chleb pita. Sprawdzi się też tortilla lub bagietka. Hummus będzie wyśmienity z suszonymi lub świeżymi pomidorami, kaparami czy kiszonym ogórkiem. Spróbuj przygotować tę pyszną przekąskę, korzystając z tego przepisu!