Szybki falafel z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki falafel z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
244 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

568 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 opakowania

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 pęczka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 1

Krok 2

Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 2

Krok 3

Formuj w dłoniach małe kulki z ciecierzycy i panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 3

Krok 4

Gotowe kuleczki smaż na głębokim tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i chrupiące. Pamiętaj, aby po usmażeniu, odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Falafel podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki falafel z ciecierzycy Szybki falafel z ciecierzycy

Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.