
Składniki
200 gramów
1 łyżka
2 sztuki
2 opakowania
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
0.5 pęczka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.

Krok 2
Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta.

Krok 3
Formuj w dłoniach małe kulki z ciecierzycy i panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Krok 4
Gotowe kuleczki smaż na głębokim tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i chrupiące. Pamiętaj, aby po usmażeniu, odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Falafel podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej