Omlet z warzywami i otrębami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z warzywami i otrębami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

5

heart
115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

180 gramów

45 gramów

0.25 łyżeczki

35 gramów

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka roztrzep, dodaj posiekaną natkę pietruszki i otręby. Dopraw do smaku przyprawą uniwersalną Knorr i pieprzem. Następnie wymieszaj.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 1

Krok 2

Oliwę rozgrzej na patelni. Wylej masę jajeczną i usmaż omlet.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 2

Krok 3

Ogórka obierz i pokrój wzdłuż na cienkie i długie plastry (jeśli możesz, użyj obieraczki do warzyw). Marchewkę obierz i pokrój w cienkie, krótkie paseczki.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 3

Krok 4

Omlet posmaruj serkiem homogenizowanym. Na wierzchu połóż łososia. Udekoruj zwiniętymi w różyczki plastrami ogórka, marchewką i kiełkami. Podawaj z podpieczonym w tosterze pieczywem.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z warzywami i otrębamiOmlet z warzywami i otrębami

Omlet z warzywami i otrębami to smaczny, a jednocześnie zdrowy sposób na początek dnia. Istnieje kilka rodzajów omletów, np. angielski, włoski czy francuski. Najszybszy w przygotowaniu jest ten ostatni – jego podstawą są tylko roztrzepane jajka, bez mąki czy mleka. Urozmaicisz go jednak dodatkiem otrębów żytnich lub owsianych oraz świeżej natki pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki i wlej na rozgrzaną patelnię, potrząsając nią od czasu do czasu, by masa jajeczna nie przywarła do dna. Następnie obróć ją i jeszcze chwilę smaż z drugiej strony. Przełóż na talerz i posmaruj omlet naturalnym serkiem homogenizowanym, o delikatnym śmietankowym smaku. Na koniec ułóż na nim dodatki. Kawałki wędzonego łososia będą pasowały bardzo dobrze, podobnie jak lekkie i chrupiące warzywa: zielony ogórek i marchewka, oraz kiełki słonecznika. Dwie kromki pożywnego pumpernikla (ciemnego żytniego pieczywa) podgrzej w tosterze i podawaj razem z omletem z warzywami i otrębami. Dobrze smakuje z dodatkiem zielonej herbaty cytrynowej.